Af Martin Nesheim
Dette er anden og sidste del af fortællingen “Med formanden på udebane”. Første del kan du læse på Gjallarhornet.dk
Som nedrykker fra Superligaen, var der fra sæsonens begyndelse blandt fansene en forventning om, at klubben ville placere sig i toppen af NordicBet-ligaen. Men efter de første 7 kampe er holdet placeret i den tunge ende af tabellen og træneren igennem 4,5 år er fratrådt. Optimisme er afløst af lettere krisestemning og mange fans har givet udtryk for deres frustration over dårligt spil og manglende resultater.
Gjallarhornets udsendte er derfor taget med FC Helsingørs bestyrelsesformand Finn Moseholm til kamp på udebane. Turen til Jysk Park tager 3,5 time i bil, og vi har derfor god tid til at få svar på nogle spørgsmål.
Har du nogensinde prøvet at få en vasker? Du ved, sådan en hvor man bliver lagt ned i den snedækkede skolegård af en stor gruppe drenge? En blanding af sne, is og måske lidt grus bliver tværet rundt i hovedet på dig, indtil huden er rød og blank. Med ømme kinder og vandet drivende ned af tøjet rejser du dig efterfølgende op, ydmyget og med nederlaget siddende i dig, på en gang dybt inde, men samtidigt helt uden på tøjet?
Da Finn Moseholm og jeg efter kampen møder op i spillernes omklædningsrum fornemmes det, at spillerne må have haft nogenlunde samme følelse som efter en vasker i skolegården. Der er ca. 25 personer placeret henholdsvist siddende på træbænke og stående rundt omkring. Der er dødstille og oplevelsen af at være i et mausolæum trænger sig på. Holdets nye træner Peter Feher kommer ind og går først rundt til spillerne, for derefter at sætte nogle ord på nederlaget,
– Vi arbejdede alt det vi kunne og så kommer vi til at stå lidt uhensigtsmæssigt nogle gange. Viljen var der og arbejdslysten var der sagde Peter Feher og fortsatte
– Vi gav alt hvad vi kan og vi er igang og vi har HB Køge næste gang og den skal vi gå efter. Rigtigt mange gode ting i dag og et par dårlige, men vi tager det hele på mandag.
På stadion dyrkes de gode forbindelser
3 timer tidligere havde vi sat os til rette i den flotte lounge for at spise frokost i selskab med en lokal sponsor, Herretøjsforretningen Mr. Silkeborg, som i dag har 3 repræsentanter med til at støtte op om de lokale fodbold-helte. Mr. Silkeborgs sponsorat af Silkeborg IF går så langt tilbage, at der ikke er styr på hvornår det startede. Firmaet benytter normalt sponsoratet til at invitere forretningsforbindelser til fodbold, men i dag er dog en undtagelse.
Som vi sidder der i loungen med udsigt udover det flotte Jysk Park, er det nemt at se hvad det er for nogle visioner, som Finn og bestyrelsen har for FC Helsingør ud i fremtiden.
Helsingørs kommende nye stadion får plads til 4.000 tilskuere hvoraf 300 kan sidde ned. Når man besøger et stadion som Jysk Park, og ser at Silkeborg IF kan tilbyde deres sponsorer og netværk et sted hvor de kan mødes med klubben, virker det logisk hvorfor FC Helsingørs ledelse ønsker at få lignende faciliteter. Hvis klubben skal vokse og blive stærkere er det altafgørende at rammerne er tilstede, for som en virksomhedsleder engang sagde til Finn Moseholm, så giver det ikke mening at sponsorere klubben, hvis der ikke er et sted hvor man kan netværke med forretningsforbindelser, kunder og andre lokale erhvervsdrivende.
Skudt ned af plaffeministeren
Uret når lige at runde 4 minutter da den lokale plaffeminister Ronnie Schwarts lever op til navnet og hamrer bolden i nettet bag Mikkel Bruhn til stor jubel både for Mr. Silkeborg og 99% af de andre tilskuere der er på plads i dag. Med et står det klart, at Jysk Park er bygget, så det både lever op til DBU’s krav om 10.000 pladser, men samtidigt fungerer rigtigt godt, når det ikke lige er Brøndby eller FC København der er på besøg. Lyden af 2.400 mennesker der jubler er smertefuldt intens, og akustikken på stadion er i top. Traditionel camouflage benyttes normalt til at skjule ens tilstedeværelse, men Jysk Park har gjort det modsatte. Sæderne er skiftevis hvide, røde, gule og grønne og vi narres til at tro, at der er mange flere tilskuere på plads end der reelt er. Det er godt fundet på og rigtigt godt bygget. Desværre hjælper stadions design og arkitektur ikke ligefrem på vores humør, men vi holder alligevel hovedet højt og har også overskud til en selfie.
80 minutter senere er det tydeligt at spillet på banen for FC Helsingørs vedkommende nu mere handler om at begrænse nederlaget. Finn er noget sammenbidt, og det er han ikke alene om. Imponerende nok står 8 fans fra FC Helsingør stadig sammen på udebane-afsnittet og synger for fuld udblæsning. Den gode akustik på Jysk Park bidrager til at deres opmuntrende skrålen ned mod udeholdet dominerer lydbilledet. I den anden ende af banen står ca. 100 Silkeborg-fans og er fuldstændigt tavse. Besynderligt. Hvem er tavs når ens klub fører med 3-0?
Efter turen i omklædningsrummet sætter Finn og jeg kursen mod Sjælland igen. Det gode humør er for en stund lagt til side og eftertænksomheden melder sig. Hvem skal score målene for os i denne sæson? Hvorfor fumler forsvaret rundt, når de tidligere har været brølstærke? Ingen af os har svar, men vi håber begge at vores nye træner og drengene er kommet frem til noget brugbart til næste søndag, hvor der spilles ude mod HB Køge.
Stabiliseret i toppen af dansk fodbold
På trods af at den mentale vasker har dæmpet det gode humør, prøver vi alligevel at se lidt længere ud i fremtiden end blot til næste kamp. En af formandens væsentlige opgaver er, i samarbejde med bestyrelsen, at se ud i fremtiden. Så da jeg spørger Finn om hvor han ser FC Helsingør om 10 år, fortæller han om indholdet i den nye strategiplan som fremlægges på generalforsamlingen inden længe. Der er lagt op til spændende tiltag som for eksempel et akademi for ungdomsspillere.
– Vi skulle gerne være en stabiliseret klub i toppen af dansk fodbold og vi skulle gerne have udviklet vores egne talenter. En af strategierne i den langsigtede plan er, at vi i 2023 har en stor del af egne talenter der spiller på førsteholdet. Det er målet med strategien og den skal så bygges op i forskellige faser. Vi vil arbejde henimod at skabe et fodbold-akademi hvor vi udvikler unge talenter.
Vil FC Helsingør stadig være en forening om 10 år?
– Det er et rigtigt godt spørgsmål. Jeg håber at vi vil være det på noget af det, svarer Finn og fortsætter
– Det vi arbejder med nu er dels at have en forening, dels at have et selskab som kan tage sig af al det kommercielle som for eksempel markedsføring og sponsorer. Vi skal stadig have en foreningsprofil, for jeg tror at en forening bidrager til den lokale opbakning og støtte. Det er vigtigt med fællesskabet i en forening som man, som ordet siger, kan forene sig med.
Sårbar foreningsstruktur
Når Moseholm taler om fremtiden og den øgede professionalisme i klubben, skinner det igennem at foreningsmennesket Finn arbejder med at finde den rette balance mellem professionalisme og frivilligt foreningsliv. Men ideen om en stabiliseret klub i toppen af dansk fodbold er blandt andet baseret på erfaringerne fra sidste sæsons superliga-eventyr
– Som forening er vi sårbare og det med stabilitet handler om, at vi ikke nåede at bygge vores administration op til det der pludselig blev en superligaklub, siger Finn om den sensationelle oprykning og fortsætter
– Vi var på vej og havde en plan for at være en top-5-klub i første division og så pludselig rykker vi op på øverste hylde, hvor vi slet ikke kunne nå at følge med. Vi har draget erfaringer om hvad der skal til for at være med på den hylde der. Det er simpelthen vigtigt at vi får hele administrationen med i forhold til at være en professionel klub. Så der skal lægges på de næste år på administrationen.
Udenlandske pengemænd
Øget professionalisme er blandt andet betinget af en større økonomi i klubben end i dag hvor budgettet i 2018 er på cirka 15 millioner kroner. Hvis FC Helsingør skal være en fuldtidsprofessionel klub som, med Finn’s egne ord, er stabiliseret i toppen af dansk fodbold med eget fodbold-akademi, så skal der penge til i større skala end i dag.
Der findes mange eksempler i dansk fodbold på at rige udenlandske pengemænd køber sig ind i klubberne. Vejle Boldklub fik ny ejer i 2017 og senest er den gamle arbejderklub Fremad Amager blevet opkøbt af et internationalt selskab.
På vejen tilbage til det nordøstlige hjørne af Sjælland, spørger jeg derfor Finn Moseholm om vi skal forvente at udenlandske pengemænd får indflydelse på FC Helsingør?
– Det kan der jo godt være i et selskab, det er jo svært at sige. Det kommer an på hvad det er for en slags udenlandske pengemænd, svarer bestyrelsesformanden og uddyber
– Hvis der er tale om klubber i for eksempel England, Tyskland eller andre steder, som gerne vil samarbejde med en dansk klub med talentudvikling, så er det da ikke utænkeligt at vi sagtens kan have et samarbejde. Men tænker du på, at der kommer en rigmand ind og overtager klubben, så er det i hvert fald ikke det der ligger i pipelinen.
Ikke bare et spørgsmål om liv og død
Klokken har passeret 19 denne søndag aften, da Finn kører ind til kantstenen og sætter mig af ved bopælen. Nederlaget svider stadig lidt og fornemmelsen af at have fået en vasker i det jyske fortager sig kun langsomt.
Dagen på udebane med formanden afsluttes med Bill Shankly’s berømte citat om vigtigheden af fodbold “Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it’s much more serious than that”. Jeg er ikke i tvivl om, at FC Helsingørs bestyrelsesformand kan identificere sig med at fodbold er vigtigere end liv og død. Men for foreningsmanden Finn handler det i høj grad lige så meget om, at give noget af det tilbage til ungdommen som han selv i sin tid modtog.