HIF 120 år – Tony Carlsen vandt DM-bronze og spillede Europa Cup

Foto: Udklip fra HIFs jubilæumsbog 1999

Af Dennis Hynnecke

 – Jeg blev skolet og fik udviklet mit talent i Helsingør IF, fortæller Tony Carlsen.

Helsingør IF runder 120 år i dag og i den anledning har Cementen talt med Tony Carlsen, der fik skabt sit fundament som fodboldspiller i Helsingør IF, hvilket bragte en flot karriere med sig.

Tony Carlsen fik 161 kampe på CV´et for Helsingør IF i perioden 1982 til 2000. Hans tid i HIF blev dog afbrudt af ophold i landets bedste række for både B1903, Hvidovre IF og Boldklubben Frem, hvor han var med til at vinde DM-bronze i 1992 og spille Europa Cup-kampe mod Xamax Neuchatel og Real Zaragoza.

Tony Carlsen fik sin fodboldopvækst i Frem Hellebæk, men som ungdomsårene gik blev talentet mere og mere tydeligt, og det unge talent blev hentet til Helsingør IF som 14-årig.

– Helsingør IF var jo den store klub i Nordsjælland og de hentede mig til klubben, da jeg var 14 år. Her blev jeg virkelig skolet som fodboldspiller og udviklede mig rigtig meget, fortæller Tony Carlsen.

– Man var også gode til i Helsingør IF at bringe os frem. Når der skulle udtages Unionshold, så var det klubberne selv, der indstillede deres største talenter. Helsingør IF indstillede fem af os og vi blev alle udtaget til SBU´s Unionshold, og så gik vi hen og vandt DBU´s Unionsstævne.

– Jeg blev senere udtaget til Ungdomslandsholdet for U21 og var med på en træningstur til Sverige, dog uden at komme i kamp, men både Michael Laudrup og Per Frimann var med på holdet der.

Fik debut som 18-årig for Helsingør IF i 1982 og skiftede til Humlebæk Boldklub i 1983

Tony Carlsen fik som 18-årig debut for Helsingør IF i 1982, hvor klubben lå i 2. Division (dengang landets næstbedste række). Interessen og forventningerne var store til Tony Carlsen, der blev rykket op fra klubbens eget ynglingehold. Det kan man læse i HIF´s 100 års jubilæumsbog fra 1999, hvor han bliver beskrevet som et fund og hvor det fortælles at han prægede holdet fra start til slut på venstrekanten som både back og wing.

Tony Carlsen spillede da også samtlige 30 kampe i sin debut-sæson, der desværre endte ud med en nedrykning til 3.Division. Det skulle også blive første, men ikke sidste gang, at Tony Carlsen sagde farvel til Helsingør IF.

Selvom betalt fodbold i Danmark var blevet indført fem år før, så var det langt fra noget man kunne leve af på det her tidspunkt og slet ikke i Helsingør IF, der endnu var en amatørklub.

– Jeg skiftede til Humlebæk Boldklub i 1983, der spillede i Sjællandsserien. De kunne hjælpe mig med en læreplads og det blev man jo også nød til at tænke på for man skulle jo have en uddannelse og tjene nogen penge. Der spillede jeg nogen sæsoner, hvor vi rykkede op i Danmarksserien, mens jeg var i lære.

Retur til Helsingør IF – Ole Mørk og oprykning til 2. Division

Ole Mørk ankommer til Helsingør IF i januar 1985, hvor han indtager cheftrænerposten og i sommerpausen samme år kommer Tony Carlsen retur til Helsingør IF. Klubben ligger i 1985 i 3. Division, men det skal ikke vare længe, før der bliver lavet om på det.

– Ole Mørk omskolede mig til defensiven. Jeg var hurtig og fodrede bl.a. Jan Blomsterberg med afleveringer. Det udviklede mig, så jeg fik mulighed for at komme til klubber i 1. Division.

– Ole var en rigtig københavnerdreng, der sagde tingene lige ud. Det var super positivt og givende for holdet dengang, fortæller Tony Carlsen, og så var han nytænkende, fortsætter han.

– Vi havde yoga og mentaltræning. Det var helt nyt dengang. Vi skulle lukke øjnene og slappe af til et bånd, der kørte. Det var typisk lørdag formiddag, hvor man havde været i byen fredag aften. Mange faldt i søvn, mindes Tony Carlsen og tilføjer at der var en stor holdånd på holdet.

–   Det var meget socialt, hvor flere spillere og fruer hang ud sammen.

Dengang fulgte den danske fodboldsæson kalenderåret. Helsingør IF sluttede af på en sjetteplads i 3. Division, da fodboldåret 1985 blev lukket ned mod Greve i november foran 1371 tilskuere på Helsingør Stadion.

Læs også: HIF 120 ÅR – Tidligere Cheftræner Ole Mørk: Fem fantastiske år med Helsingør IF

Oprykningen til 2. Division, landets dengang næstbedste række

Sæsonen 1986 skulle dog blive endnu bedre, selvom starten på sæsonen blev ganske miserabel.

– Forårssæsonen var kort i 1986 pga. VM i Mexico. Efter otte kampe lå vi i bunden, men da efterårssæsonen gik i gang efter VM, så var vi slet ikke til at styre, fortæller Tony Carlsen til Cementen.

Foto: Ukendt fotograf – Tony Carlsen og resten af holdet fejrer Helsingør IF´s oprykning til 2. Division i november 1986.

Helsingør IF hentede 13 af sæsonens 15 sejre i efterårssæsonen. Oprykningen til landets næstbedste række blev sikret d.9. november 1986 i sidste spillerunde. HIF vandt 3-1 over Fremad Amager på mål af Jan Blomsterberg, Stig Jensen og Kenth Andersen på Helsingør Stadion, hvor 2070 tilskuere var gået igennem tælleapparaterne.

B1903, fuldtidssetup og landets bedste række frister

En flot præstation af holdet, der nu skulle gøre sig klar til at spille på højere niveau. Det blev dog uden Tony Carlsen for ham ville B1903 gerne have fingrene i.

Brøndby IF havde i 1985 indført fuldtidssetup som den første klub i Danmark og dominerede dansk fodbold og leverede flotte europæiske resultater. Nu ville B1903 gøre det samme med rigmanden Alex Friedmann i ryggen, der postede mange penge i satsningen i de år.

– Man ville gerne gøre Brøndby kunsten efter, men det fungerede ikke rigtig for mig og selvom det var et forsøg på fuldtidssetup, så var rammerne ikke til det. Jeg havde det dog rigtig godt med holdkammeraterne, som jeg også taler med i dag.

Én sæson blev det til for B1903, der landede på en niende plads i 1987-sæson og Tony Carlsen var retur hos Ole Mørk og Helsingør IF. Der skete nu også ting og sager i Helsingør, der havde overlevet sin første sæson i 2. Division – landets næstbedste række – efter oprykningen året før.

I HIF blomstrede optimismen i 1988, hvor der både blev stiftet et aktieselskab, så man kunne (gen)indføre betalt fodbold og der blev indgået et samarbejde med Brøndby IF. Et samarbejde, der bød på udveksling af spillere mellem de to klubber og som medførte at både Tony Carlsen og Jan Blomsterberg blev noteret for én kamp for Brøndby i en Toto-kamp mod østtyske FC Chemie Halle i sommeren 1988.

To sæsoner blev det til i denne omgang for Tony Carlsen for Helsingør IF, der landede på en femteplads to sæsoner i træk, ikke langt fra landets bedste fodboldrække.

Ole Mørk-epoken slutter efter fem år i 1990

Ole Mørk skifter efter fem år i Helsingør IF hjem til Boldklubben Frem, der har bud efter ham. Med sig tager han de to HIF-spillere Tony Carlsen og Jan sørensen, og de skal få nogen begivenhedsrige år sammen, der byder på Superliga, DM-bronze i 1992 og Uefa Cup-kampe mod først schweisiske Xamax Neuchatel, som man slår ud via en 4-1 sejr i Valby Idrætspark og herefter overmagten Real Zaragoza.

Eventyret får en brat ende i 1993, da Boldklubben Frem går konkurs og holdet bliver splittet ad. Ikke så få af spillerne skal komme til at præge Superligaen i årene frem for bl.a. Brøndby, FC København og andre klubber.

Det er spillere som målmand Per Wind (FCK og holdleder i dag), Michael Mio Nielsen (blev senere anfører i FCK), Kim Mikkelsen (FCK), Piotr Haren (Lyngby og FCK, iøvrigt far til Lucas Haren), Peter Frank (Lyngby, Herfølge og AB), Jimmi Lüthje (Lyngby), mens spillere som Søren Colding, Dan Eggen (med det store garn) og Thomas Thøgersen røg til Brøndby med stor succes.

Foto: FCK.DK – Tony Carlsen (bagerst i billedet) i aktion for Boldklubben Frem hjemme i Valby Idrætspark 12. august 1992 mod FC København, der spillede sin allerførste Superligakamp.

Tony Carlsen skifter til Hvidovre og 1. division, der vinder oprykning til Superligaen i 1996

– Jeg kom til Hvidovre efter konkursen i 1993, hvor vi så rykker op i Superligaen og spillede der til 1998. Her var jeg så også blevet 35 år, så jeg fik en rolle som sponsorchef.

Her skulle man så tro det sluttede, men det gjorde det ikke for Tony Carlsen, der tog en tørn mere for Helsingør IF. Dagene med betalt fodbold var long gone og klubben, der nu lå i 2. division – landets tredje bedste række – var ikke i særlig god forfatning.

– Jeg blev kontaktet af HIF og vendte retur, hvor jeg blev spillende træner, men forsøgte at holde mig fra holdkortet, selvom jeg spillede med fra 1999 til 2001.

Tony Carlsen stoppede herefter helt i fodboldverdenen.

Konkurrencemennesket er dog intakt for Tony Carlsen, der efterfølgende har løbet hele tyve marathons rundt om i Europa indtil videre og så bliver der også tid til noget golf, selvom han efter eget udsagn har meget at lære.

Hertil sidst, Tony Carlsen. Kommer du nogensinde på Helsingør Stadion og ser bold?

– Jeg bor i København og har rigtig travlt, så tiden gør  at det bliver alt for sjældent, jeg kommer til bold på Helsingør Stadion.

– Jeg var der dog til Vanløse-kampen og så til Frem-kampen.

 – To klubber jeg har et stort hjerte for, slutter Tony Carlsen til Cementen, der glæder sig til at se alle de gamle holdkammerater den femte oktober, når Helsingør IF fylder 120 år.

Kilde: Helsingør Fodboldhistorie, danskfodbold.com.

Cementens nyhedsbrev

Cementen 2025. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få næste episode af Helsingør  Fanpodcast i din indbakke