Holbæk B&I – Nord(vest)sjællands stolthed!

Foto: www.sportsfoto.clausbirch.dk

Af Morten Højer Mathiesen

Søndag går turen til en anden Norsjællandsk by ved vandet – Holbæk.

Den lokale klub Holbæk B&I (Boldklub & Idrætsforening) blev stiftet i 1900 som Holbæk IF. Efter interne uroligheder blev Holbæk Boldklub så stiftet af udbrydere i 1925, og efter uroen havde lagt sig fusionerede man i 1931 til det nuværende B&I. Det har klubben heddet siden, kun afbrudt af en professionel overbygning; Nordvest FC fra 2008 til 2014.

 

Holbæk var fast inventar i divisionerne fra 1963 og til og med 1990. Herefter har der været lidt elevator tilværelse mellem DS og 2. division – med en tur i Sjællandsserien som et absolut lavpunkt i 1995.

Klubbens guldalder var ubetinget i midt halvfjerdserne, hvor det blev til 4 sæsoner i landets bedste række (1. division) fra 1974 til og med 1977. Højdepunkterne var sølvmedaljer i 1975, hvor guldet blev tabt til Køge på en dårligere målscore samt 2 pokalfinaler i 1975 og 1976. Her blev klubben slået af henholdsvis Vejle og Esbjerg. Disse resultater gav også to optrædener i den daværende UEFA Cup, hvor det begge år blev til exit i 1. runde. Første gang til polske Stal Mielec og anden gang til tyske Eintracht Braunschweig. Den internationale erfaring blev yderligere udbygget gennem to pladser i sommertips turneringen TOTO cup, hvor holdet tabte alle kampe begge sæsoner.

Som Nordvest FC lykkedes det hverken at indfri de sportslige- eller økonomiske forventninger. Men ét højdepunkt huskes stadig i Holbæk, nemlig at klubben med DS-status nåede semifinalen i landspokalturneringen i foråret 2009, hvor man tabte til FC København over to kampe.

Holbæk har fostret en række fremragende fodboldspillere. Fra 70er holdet var det landsholdsspillere som Jørgen Jørgensen (477 kampe/167 mål fra midtbanen), Niels Tune Hansen og målmanden Benno Larsen. Lidt senere kom angriberen Søren Lindsted, som scorede 30 mål i 2. division i 1978, og fortsatte til en god karriere i hollandske Twente og senere i Belgien. Lindsted er måske mest kendt for sin rolle i krigs- og fodboldfilmen ”Escape to Victory” (Fangelejrens Helte), hvor han optrådte med bl.a. Pelé og Bobby Moore fra fodboldens verden og Sylvester Stallone og Michael Caine.

I moderne tid er gode spillere som Nikolai Stokholm og ikke mindst Christian Poulsen slået igennem i Holbæk. Christian Poulsen der via FC København fortsatte til store udenlandske klubber som bl.a. Schalke 04 og Liverpool, samt opnåede 92 A-landskampe for Danmark. Endnu senere var den store profil Gilberto Macena, som efterfølgende var Horsens ubetingede stjerne over flere sæsoner i Superligaen, og den lille brasilianer er såmænd i denne sæson tilbage hvor det startede – i Holbæk.

Klubben kan prale af at have fostret en spiller i DBU’s Hall of Fame – og så endda en kvinde; Danmarks måske bedste kvindelige spiller gennem tiderne Susanne Augustesen. Susanne var allerede som 15-årig med til at vinde det uofficielle VM i kvindefodbold for Danmark, da holdet i 1971 slog værtsnationen Mexico i finalen, foran godt 110.000 tilskuere. Senere spillede hun mere end 20 år som professionel i den italienske Serie A, hvor det blev til 8 mesterskaber, 2 pokaltitler og 8 topscorer titler. En helt unik karriere.

 

Foto: holbaeksportsby.dk – Den nye tribune i Holbæk Sportsby

 

Holbæk Sportsby

Det gamle Holbæk Stadion har kapacitet til 10.500 tilskuere, hvoraf godt 1.500 kan sidde ned. Tilskuerrekorden er på 10.050 og blev sat i superåret 1975 i en kamp mod Køge, som jo senere løb med mesterskabet.

Nu er hjemmeholdets kampe flyttet til et nyt, mindre, stadion i den nye Holbæk Sportsby – og ja, det er her hvor banen er for kort til at overholde de påkrævede mindstemål. Så det er ikke kun i Helsingør, at der kan opstå problemer med bygning af nye faciliteter. Det nye stadion har bl.a. 300 overdækkede siddepladser, så det bliver spændende at kunne sammenligne med vores eget.

Sidste sæson var gennemsnittet på hjemmebane i DS 199 og sidste hjemmekamp mod HIK trak 291 indenfor portene – så det skulle være muligt at præge lydbilledet fra lægterne i søndagens kamp.

Ifølge Holbæks egen statistik har de mødt Helsingør 35 gange i turneringssammenhæng. En statistik vi fører med 19 sejre, 3 uafgjorte og 13 nederlag (112-70 målscore). I øvrigt har vi tilføjet klubben nogle af dens største nederlag, men da dette daterer sig tilbage til Mesterrækken i 1930erne, så skal vi nok bare bygge videre på den fine 5-0 hjemmesejr fra tidligt på sæsonen.

Og hvad skal vi forvente på søndag? Som oprykker ligger Holbæk nr. 9 med 13 point i 12 kampe og en målscore på 17-19. Allerede i kampen i Helsingør kunne vi se, at det er et hold, der gerne vil frem ad banen, og kan skrue nogle fornuftige angreb sammen. Formpilen er lidt ustabil, men i de senere runder har holdet bl.a. fået 0-0 i Brønshøj og slået Hillerød hjemme 3-1. Hold som vi selv har haft lidt bøvl med, og det er mit indtryk at niveauet er lidt over f.eks. Skovshoved og Slagelse. Så der skal koncentration og tryk på FCH, hvis de gode takter skal fortsættes.

Holbæk har en meget ung trup, og spiller med en ret stabil kerne af spillere. Offensiven synes bedre end defensiven og som profiler kan fremhæves den rutinerede midtbanespiller Ferdinand Bangsgaard og holdets topscorere i denne sæson; den 21-årige midtbanespiller Mads Bobjerg Lassen og den 22-årige angriber Malte Sjørslev. Og så skal vi jo ikke glemme Gilberto Macena, som i denne sæson kun har 6 kampe og et enkelt mål – men som altid kan være en ubehagelig spiller for et forsvar.

Lad os hjælpe holdet til 3 vigtige point med fuld opbakning fra tribunen!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke